5 januari 2021 Blog

2021: Dealhonger of koudwatervrees?

 

Wat kunnen we in het jaar 2021 aan overnames en fusies van accountants- en administratiekantoren verwachten?

In januari 2020 vertelde een geïnteresseerde koper dat 2020 een turbulent economisch jaar zou worden. Deze fiscalist, laten we hem voor het gemak Ed noemen, bleek bijzondere voorspellingskracht te bezitten. Het nieuws over corona bestond op dat moment nog uit een klein krantenbericht uit China. Destijds kon ik niet bevatten wat de invloed van een incident in China kon zijn op een deal van een accountantskantoor in de Randstad. Ed’s intrigerende woorden kwamen niet uit een glazen bol maar waren gebaseerd op een analyse van externe ontwikkelingen.

Voorspelling

Het afgelopen kalenderjaar is voor veel mensen zwaar geweest en heeft voor velen onder ons duidelijk gemaakt dat voorspelbaarheid een beperkt begrip is. De introductie van het vaccin tegen corona brengt licht aan het eind van de tunnel, die voor de beantwoording van deze vraag relevant is: “2021: Dealhonger of koudwatervrees”. Als econoom baseer ik daarom mijn verwachting voor dit jaar deels op de wetenschappelijke inzichten van een groep virologen dat het oude normaal ergens in 2021 weer mogelijk is. Immers, terwijl iedere individuele viroloog een andere mening lijkt toegedaan, leert de wet (uit de kansberekening) van de grote aantallen dat het gemiddelde of de modus van een grote groep de waarheid benadert.

Voor fusies en overnames in zijn algemeenheid geldt dat de (macro)economische factoren bijna allemaal op groen staan: de rente is laag, er is veel geld bij investeerders, de signalen duiden erop dat de economie zich herstelt, in Nederland is de economische impact van de corona crisis beperkt op een aantal sectoren na. De Brexit-deal op de valreep en de uitkomst van de verkiezingen in de Verenigde Staten lijken de politieke stabiliteit ten goede te komen; de Tweede Kamerverkiezingen in maart zorgen wellicht voor lastige coalitiebesprekingen en vertraging maar vermoedelijk niet meer dan dat.

Consolidatie

De twee motoren achter de consolidatie in de financiële dienstverlening zijn de alsmaar toenemende mogelijkheden van IT-toepassingen en de beperkte beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. Grotere kantoren kunnen de grootschaligheidsvoordelen van de IT beter benutten en beschikbare expertise optimaler inzetten. Omdat deze twee factoren onverminderd een rol spelen en de economische gevolgen van de corona pandemie bij de meeste kantoren beperkt is gebleven, zal de consolidatie doorgaan. Waar kleine kantoren worden overgenomen door middelgrote en middelgrote door grote kantoren, zien we ook nieuwe intreders. Met enige regelmaat word ik benaderd door financiële investeerders die zich aangetrokken voelen door de jaarlijks terugkerende omzetten (“recurring revenues”), potentiële IT-kansen en de versnipperde markt. Dit geldt ook voor kleinere partijen met innovatieve software of formules voor een specifieke doelgroep. De koudwatervrees van begin 2020 is bij veel kopers verdwenen.

Meer waarde voor de juiste koper

De aanbodzijde dan: wat kan iemand doen die zijn kantoor wil verkopen? Aanbieders verkopen hun onderneming omdat zij hun inzet willen afbouwen of staken, of omdat zij kansen zien, of bedreigingen het hoofd willen bieden.  De IT ontwikkelingen en beschikbaarheid van personeel zijn belangrijke motieven ook voor hen die overwegen hun kantoor te verkopen.  Een goed renderend kantoor, met een mooie klantenportefeuille, gekwalificeerd personeel, adequate huisvesting en IT resulteert in een hogere overnamesom dan wanneer dit niet het geval is. Naast de eigenschappen van het eigen kantoor en de dealstructuur is er nog een element wat de hoogte van de overnamesom bepaalt: de eigenschappen van de koper. Sommige kopers kunnen synergievoordelen of marktkansen benutten die de verkoper zelfstandig en andere kopers ook niet kunnen benutten. Voor de juiste koper heeft het kantoor daarom meer waarde. Een overname-adviseur die goed kan rekenen en vermenigvuldigen en vooral ook een met goed netwerk binnen de sector, heeft een streepje voor.

2021

Dan rest de vraag wat de voorspelling van Ed is. De markt is thans vooral gebaat bij duidelijk overheidsbeleid en als dit eenmaal van de grond komt, dan verwacht hij een fors aantal overnames. Volgens Ed voorspellen veel fusie- en overnameconsultants een toename van transacties in 2021 en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze dit al dertig jaar doen.

Terwijl de economische factoren en de motoren achter de consolidatie onverminderd van kracht zijn, spelen ook elementen van emotie en onzekerheid. In onzekere tijden zoeken partijen elkaar eerder op. Ik verwacht een druk jaar.

Onno Jol, partner